Privat
7 ore în urmă
4 Vizualizări

Old Lisbon Sibiu

Restaurante

Program:

Luni-Duminică: 12:00 – 24:00

Telefon: +40 269 436 467

Locatia: Târgul Peștelui Nr.4, Sibiu 550195 Romania

Website: https://www.oldlisbon.ro/ro.html

Despre:

În ciuda faptului că este relativ restricționată de resursele Atlanticului, bucătăria portugheză are multe influențe mediteraneene. De asemenea este de remarcat influența fostelor posesiuni coloniale, în special în ceea ce privește varietatea largă în care sunt folosite condimentele. Aceste condimente includ piri- piri (ardei mic și foarte iute) și piperul negru, precum și scorțișoara, vanilia și șofranul. Uleiul de măsline este unul din ingredientele de bază ale bucătăriei portugheze, pentru gătit și pentru a aroma mîncărurile. Usturoiul este foarte folosit, precum și coriandrul și pătrunjelul.

Portugalia este o nație de navigatori cu o industrie de pescuit bine dezvoltată, ce se reflectă în cantitatea de pește și fructe de mare ce se mănâncă. Țara are consumul cel mai mare de pește pe cap de locuitor din Europa și este printre primele patru în lume legat de acest indicator. Pe primul loc se află codul (bacalhau), care este felul de pește cel mai consumat în Portugalia. Se spune ca sunt mai mult de 365 de feluri de a găti codul, una pentru fiecare zi a anului. Codul este aproape întotdeauna folosit uscat și sărat pentru că tradiția de pescuit portugheză în Atlanticul de Nord s-a dezvoltat înaintea inventării frigiderului – pentru aceasta el are nevoie să fie băgat în apă sau lapte înainte de a fi gătit. Tehnici vechi, precum uscarea şi sărarea, sunt încă folosite pentru a păstra nutrienţii şi a face codul mult mai gustos.

Cele mai simple feluri de mâncare sunt deseori condimentate cu ulei de măsline virgin și oțet din vin alb.

Pentru o țară așa de mică, Portugalia are o largă varietate de soluri și climă în interiorul granițelor sale. Ea are coaste stâncoase pe malurile de vest, și plaje fine de nisip în Algarve, în sud. Insulele Madeira sunt semi-tropicale. Câmpiile Alentejo sunt uscate și recunoscute pentru plantațiile de măslini și stejari de plută. În nord sunt munții răcoroși și pâraiele curgătoare. Una dintre cele mai mari influențe în bucătăria portugheză, fără dubii, este oceanul. Portugalia este pe vârful sudic a Peninsulei Iberice, și este invecinată de mare la două dintre granițele sale. Portugalia de asemenea conține două arhipelaguri insulare- Madeira și Azores. Fructele de mare sunt parte integrală a bucătăriei, de la creveți până la sute de varietăți de bacalhau (cod uscat). Fiecare provincie din Portugalia deține propriile tradiții culinare bazate pe solul și mâncarea disponibile. Spre exemplu, în Trás-os-Montes, care este o regiune unde se cresc oi și capre, felurile de mâncare bazate pe carne sunt predominante. Madeira este populară pentru peștele sabie (ce se găsește doar în această zonă) servit cu banane prăjite. Orașul Alcobaca în provincia Estremadura este cunoscută pentru Frango na Pucara (pui înăbușit cu șuncă).

Una dintre cele mai vechi și mai de durată influențe asupra bucătăriei portugheze a fost creată de invazia maurilor. Deși aceştia nu au putut să cucerească întreaga țară, ei au avut cetăți în partea de sud, timp de sute de ani. Efectul asupra bucătăriei a fost puternic, maurii fiind aceia care foloseau migdalele, smochinele și ouăle în deserturile lor, ele făcând parte din bucătăria portugheză şi în zilele noastre. Cea mai mare influență externă asupra gătitului portughez, trebuie atribuită cunoscutei istorii portugheze ca exploratori maritimi și coloniști. Produse cum ar fi cafeaua, piperul și arahidele au fost aduse în urma explorărilor pe coasta Africii. Portughezii au fost primii care au făcut înconjurul pe la Capul Bunei Speranțe și și-au continuat drumul către îndepărtatul est. Acesta a fost momentul când s-a întărit comerțul cu condimente ca scorțișoara și curry și mâncăruri ca orezul și ceaiul în interiorul granițelor Portugaliei, și de acolo, apoi în toată Europa. Portughezii au îmbrățișat aceste arome cu gust puternic și ele apar în proporții mai mari în bucătăria portugheză decât în oricare altă țară din Europa. Mâncărurile cu bacalhau sunt obișnuite în Portugalia și în nord-vestul Spaniei și mai puțin extinse în fostele colonii portugheze cum ar fi Capul Verde, Angola, Macao, Brazilia și Goa. Bacalhau poate fi considerat ingredientul emblematic al bucătăriei portugheze. Este adesea gătit cu diferite ocazii și este cina tradițională de Crăciun în anumite părți ale Portugaliei. Rețete similare pot fi găsite de-a lungul Europei. Se găsește în bucătăriile altor teritorii şi regiuni, cum ar fi Republica Dominicană şi Puerto Rico. În Norvegia, unde se produce cea mai mare parte de cod sărat şi uscat, bacalhau se referă de obicei la un fel de mâncare specific pregătit cu cod sărat şi uscat, cartofi, ceapă, roşii şi măsline.

Bacalhau este adesea servit cu cartofi. Vinho Verde sau vinuri mature (Alentejo, Dão Wine, or Douro Wine) sunt servite alături.

Cataplana este o ustensilă/vas deosebit de gătit, a cărui origine este și acum puțin cunoscută, deoarece nu sunt dovezi istorice oficiale despre apariția și creația sa. Pentru a găsi rădăcinile Cataplanei suntem aproape obligați să investigăm influența arabă din nordul Africii. Timp de peste 500 de ani Algarve a fost o regiune ce a fost o destinație importantă pentru populația arabă și asta se reflectă și în cultura și meșteșugurile de aici. În nordul Africii găsim de asemenea o foarte veche ustensilă, a cărui proces de gătire este similar cu a celei în care se gătește Cataplana. Aceasta este de fapt faimoasa „Maroccan Tagine”, care în mod tradițional este facută din lut, folosește același tip de proces de gătire sub presiune, încet, la temperatură scăzută. Cataplana, așa cum o știm noi astăzi, a început să fie produsă acum multe zeci de ani în urmă, în regiunea Algarve, de către artizanii în cupru. Este practic formată din două tigăi concave, unite printr-o balama și două închizători laterale, permițând o gătire ermetică a mâncării, devenind precursorul oalei moderne de gătit sub presiune. Inițial a fost produsă din zinc, și apoi din cupru, ceea ce permite o bună conductivitate a căldurii prin întreaga structură a Cataplanei și de asemenea dă o aromă unică și incomparabilă.

Dragi clienţi, mâncarea este preparată „a la minute”, prin urmare, timpul de aşteptare a comenzilor este între 15 şi 40 de minute. Vă mulţumim pentru înţelegere.

Majoritatea produselor sunt importate.

Gramajul reflectă greutatea în crud a produselor.

Preparatele conţin agenţi alergeni. Vă rugăm, înainte de a da comanda, menţionaţi dacă sunteţi alergic la orice substanţă, condiment sau produs.

Scrie o recenzie

Trebuie să Conectare sau Înregistrează-te pentru a posta o recenzie
Restaurante
Membru din: 4 zile
Utilizatorul este offline
Vezi toate ofertele
Adaugă la favorite
Adaugă la comparare
Raportează abuzul
Urmărește-ne pe Social Media

Link-uri utile

© 2024 - 150.ro - România in buzunarul tău. Toate derpturile rezervate.