Privat
o săptămână în urmă
3 Vizualizări

Mănăstirea Sihăstria Putnei din comuna Putna

Obiective Turistice

Mănăstirea Sihăstria Putnei este situată în nordul Bucovinei, la aproximativ 4 kilometri mai sus de Mănăstirea Putna, într-o zonă de o frumusețe naturală deosebită. Este un loc deosebit de important din punct de vedere istoric și spiritual, având rădăcini adânci în tradiția monastică ortodoxă.

Istoric și Fondare

  • Prima Atestare: Mănăstirea Sihăstria Putnei este menționată pentru prima dată în jurul anului 1466, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Primul eremit cunoscut care a locuit aici a fost Atanasie.
  • Distrugere și Restaurare: În perioada invaziilor din timpul domniei regelui polon Ioan Sobieski (1674-1696), mănăstirea a fost distrusă. După pacea de la Karlowitz (1699), călugării care fugiseră s-au întors, dar mănăstirea a fost din nou abandonată.
  • Reînființare: Prima mențiune a unui egumen al mănăstirii a fost Lazar, ucenic al mitropolitului Dosoftei al Moldovei. Cu sprijinul marelui vistiernic domnesc Ilie Cantacuzino, a fost ridicată o bisericuță de lemn destinată călugărilor.
  • Restaurare Modernă: După o lungă perioadă de pustiire și uitare, la 24 aprilie 1990, au început lucrările de restaurare. Biserica actuală, cu hramul „Buna Vestire”, a fost construită din zid de piatră și este compartimentată în altar, naos, pronaos și pridvor închis.

Arhitectură și Structură

  • Biserica: Biserica actuală, în formă de cruce, este construcție din zid cu cărămidă în interior. Este dotată cu un altar, naos, pronaos și pridvor închis.
  • Nouă Biserică: În prezent, se află în construcție o nouă biserică, având hramul „Izvorul Tămăduirii”.

Activități și Funcționare

  • Ateliere de Artizanat: Mănăstirea Sihăstria Putnei este acum un important centru de activitate monastică, cu ateliere de croitorie, tâmplărie, sculptură, pictură, înrămare și aplicare de icoane pe lemn.
  • Statut Monastic: În ianuarie 2005, mănăstirea a fost ridicată la rangul de mănăstire, reflectând revitalizarea și importanța sa în viața spirituală a regiunii.

Bine de Știut

  • Vizitare: Mănăstirea Sihăstria Putnei oferă vizitatorilor o oportunitate de a experimenta tradițiile monastice și de a admira frumusețea arhitecturală și naturală a zonei. Lucrările de restaurare și dezvoltare continuă contribuie la menținerea vieții monastice și la promovarea tradițiilor ortodoxe.

Mănăstirea Sihăstria Putnei este un loc de reflecție și reculegere, fiind parte integrantă a moștenirii spirituale și culturale a Bucovinei.

Scrie o recenzie

Trebuie să Conectare sau Înregistrează-te pentru a posta o recenzie
Obiective Turstice
Membru din: o săptămână
Utilizatorul este offline
Vezi toate ofertele
Adaugă la favorite
Adaugă la comparare
Raportează abuzul
Urmărește-ne pe Social Media

Link-uri utile

© 2024 - 150.ro - România in buzunarul tău. Toate derpturile rezervate.