Acasă Rezultatele căutării Obiective Turistice Mureș Biserica din lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din comuna Sărmașu
Privat
o săptămână în urmă
5 Vizualizări

Biserica din lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din comuna Sărmașu

Obiective Turistice

Locație și Istoric:

  • Locație: Biserica din lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” se află în comuna Sărmașu, județul Mureș. Este o biserică ortodoxă cu o istorie îndelungată și valoroasă.
  • Istoricul: Prima mențiune a unei biserici ortodoxe în Sărmașu datează din anul 1348, când regele Ludovic I al Ungariei a donat o moșie familiei Swk, menționând „ecclesia parohialis in Sarmos.” Biserica actuală, construită din lemn, a fost renovată în 1733 pe timpul episcopului Klein. În 1812, biserica a fost refăcută după construcția existentă la acea vreme, iar în perioada conscripției lui Bukow, se atestă existența a 72 de familii ortodoxe în zonă.

Arhitectură și Caracteristici:

  • Structură: Biserica are un plan dreptunghiular cu altarul decros, poligonal cu cinci laturi. Navei i-au fost adăugate două etape, inclusiv o clopotniță, a cărei schelet de susținere se află în interiorul pronaosului adăugat. Partea originară a navei avea o boltă de tradiție veche, dar acum este acoperită de o boltă semicilindrică, retrasă de la linia peretelui lung.
  • Îmbinări și Ornamente: Bârnele sunt îmbinate în coadă de rândunică, o tehnică comună în zona romanescă. Consolele prezintă crestături în unghi drept.

Bine de știut:

  • Monument Istoric: Biserica este inclusă pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MS-II-m-A-15786, subliniind importanța sa culturală și istorică.

Scrie o recenzie

Trebuie să Conectare sau Înregistrează-te pentru a posta o recenzie
Obiective Turstice
Membru din: o săptămână
Utilizatorul este offline
Vezi toate ofertele
Adaugă la favorite
Adaugă la comparare
Raportează abuzul
Urmărește-ne pe Social Media

Link-uri utile

© 2024 - 150.ro - România in buzunarul tău. Toate derpturile rezervate.